Isnin, 20 Julai 2009

Apakah erti ZINA HATI????

Ok la sebelum aku melelapkan diri, aku harap sangat2 adanya pertolongan daripada Allah S.W.T supaya memberikan kepada kekuatan didalam diri aku seNtiasa bermuhasabah terhadap segala dOsa yang pernah aku buat secara sengaja ataupun tidak sengaja...aku harap sangat2 tau, lebih2 lagi dosa hati yakni zina hati..aku takut sangat2 cz sume 2 kita buat tanpa disedari.

Betul la nape yang pernah aku ingat 1 hadis yang disabdakan oleh junjungan besar kita Nabi S.A.W mengenai zina hati ketika mana aku belajo kat pondok dulu, yang mana hadis 2 aku ketemui ketika Ayahanda Pok Su Wen membaca sebuah kitab Riyadusolihin didalam bab larangan melihat wanita...( Rasulullah bersabda: mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia ) Hadis ini sangat sahih disisi Bukhari dan Muslim.

Mudah2an aku taufik dan hidayah daripada Allah S.W.T sentiasa aku memohon dan aku memanjatkan. Akhir kalam aku memohon semoga diri aku dapat tidak tergolong dari golongan tersebut..insyaAllah.

2 ulasan:

Cikgu Adham berkata...

slm... oo yg ni kitab RiayadhuSolehin jilid berapa? tahun 2008 kawe abis belajar, br kelik krai, br la bleh ulang alik g PSD, tp gk tgk2 dr basit ngajar Riyadh Solihin jilid 4 dh... bermulanya bab salam dan adab ziarah org sakit...

mmg detail... kawe dulu x sempat belajar pasal byk tahun dok tmpat org.. kawe mmg rindu la nk ngaji d pondok huhuhuu.. loni plak dok d srwk... pyh nk jumpa tmpat nadoh kitab huhuuuu.. harap kawe dpt tukar kelik semenanjung, tmpat mudah kawe ngaji semula.. demo doa2 la deh

nabilah zakaria berkata...

salam,, mohon copy haditsnya,,, syukran,,

Catat Ulasan